name

Vindere 2010

Her kan du se alle ScanStar vinderne fra 2010 konkurrencen afholdt i Finland


Scanstar 2010: 7 vindere i den nordiske emballagekonkurrence

Dette års Scanstar-konkurrence tiltrak 14 deltagere fra Danmark, Finland og Norge men ingen fra Sverige. Juryen tildelte Scanstar prisen til syv forskellige emballager. Vinderne modtog deres priser ved en ceremoni i forbindelse med PacTec-udstillingen i Helsinki den 21. september 2010.

Scandinavian Packaging Association SPA er som bekendt arrangør af Scanstar-konkurrencen hvert år, og konkurrencen finder på skift sted i Danmark, Finland, Norge og Sverige. I år blev det praktiske i forbindelse med arrangementet varetaget af den finske emballagesammenslutning.

Juryen, der repræsenterer ekspertisen fra den nordiske emballagebranche, anlagde ifølge en pressemeddelelse i år en stringent linje.

– Jury-medlemmerne håber, at deltagerne i fremtiden vil gøre mere ud af deres beskrivelser af indsendte løsninger til konkurrencen: eksempelvis hvad der er det nye, hvorledes emballagen adskiller sig fra tidligere løsninger eller andre lignende emballager, lyder den kombinerede begundelse og opfordring.

Emballagerne, der vandt en Scanstar, er innovative og mange af dem handler om at gøre livet lettere for forbrugerne.

Danmark modtog én Scanstar, Finland fik to og Norge modtog fire Scanstars.

Vinderene er:

Scanstar 2010 vinder. Billedet er en emballage til frugt lavet Folie Invest AS, Kjell Løvold; Norge

K-Bag til frugt
Patentindehaver og design: Folie Invest AS, Kjell Løvold; Norge
producent: Bengt Lundin AB
Bruger: Norgesgruppen

I supermarkederne kan det i frugtafdelingen godt undertiden have sine vanskeligheder at få åbnet de tynde plastposer. Kunderne forsøger undertiden at puste i poserne eller komme spyt på deres fingerspidser for på denne måde at have held med at gnide posen åben.

Den patenterede, let asymmetrisk foldede K-Bag åbner sig ved at man blot trækker fra siderne i hver sin retning. Poserne har modtaget anbefalinger fra både de norske og svenske gigtforeninger.

Der er virkelig tale om en brugbar løsning på et dagligdags problem.

    

Nonstop multipack

Producentr: Maskinpakking AS, Norge
Design: Per Anders Berge, Hans Willemsen
Bruger: Kraft Foods AS

Slik sælges tit i poser med 250 gram, som kan være noget af en mundfuld at indtage på én gang. Denne slik har også en tilbøjelighed til at rulle ud af posen, hvis man forsøger at tage den med i f.eks. en bil.

Nonstop multibag rummer 8 poser med et indhold på 30 gram slik. Nu kan man medbringe en mindre mængde slik og let have det med sig i f.eks. en taske.

Både denne multibag og de små poser indeni er nemme at åbne og kommer i et attraktivt design
.

  

VistoPac med grill-indsatst

Producentr: Plus Pack AS, Danmark
Design: Plus Pack, Bent Egelund
Bruger: fødevareindustrien

VistoPac blev oprindeligt udformet til kold mad såsom det danske smørrebrød. Nu er der så kommet også en perforeret aluminiumsbakke som indsats således at pakken nu har fået et nyt anvendelsesområde og kan benyttes til barbeque. Bakken løfter kødet fra pakkens bund og ud af kødsafterne.

Når grilningen påbegyndes kan maden løftes op fra pakken og på aluminiumsbakken blive placeret direkte på grillen. Dette gør selve grilningen til en både renere og nemmere proces 

Indsats til toiletkumme-emballage

Producent: Stora Enso Packaging Oy, Finland
Design: Mika Tuhkunen, Stora Enso Packaging Oy
Bruger: IDO Kylpyhuone Oy

Brugeren ønskede at finde frem til et alternativ til en EPS-indsats, der bruges til at beskytte toiletkummens øvre del. Den nye løsning består af en én-komponent udstanset og slidsskåret konstruktion i bølgepap. De leveres som flade ark og kan rejses og låses uden brug af lim. De kan også nemt udformes i forskellige størrelser.
Løsningen sparer transportomkostninger og lagerplads og gør recirkulering nemmere for slutbrugeren. 

  

Hyldeklar emballage til tandpastatuber

Producent: Glomma Papp A/S, Norge
Design: Ulf-Petter Lande
Bruer: Lilleborg AS

Den hyldeklare emballage til tandpastatuber var førhen en wrap around løsning i bølgepap. Nu anvendes plastbakken under tuberne som en af konstruktionens vægge. Den øvre del af bølgepappet hæftes med flaps på bakken.

Emballagen åbnes ved hjælp af tear-tape, der skiller bølgepappet i to dele og bakken kan nemt placeres på butikshylden.

Der er således tale om en velfungerende løsning, der kræver mindre materialeanvendelse.

  

Emballage til fiskekroge

Producent: Moltzau Plasttrykk AS, Norge
Design: M 8 Design and Moltzau Plasttrykk AS
Bruger: Mustad

Mustad ønskede at give deres fiskekroge en stærkere appeal i butikkerne og en løsning, hvor krogene ikke blev filtret ind i hinanden. Det var målet at få en nem emballage og samtidig kunne undgå at anvende PVC.

Den nye emballage i polypropylen er en enkel konstruktion i et stykke plus en etiket. Krogene anbringes separat og de er klart synlige men kan ikke stjæles fra emballagen. De kurvede linjer adskiller emballagen fra andre mere æskeformede løsninger. 

 

Sandshaker

Producent: Mercamer Oy, Finland
Design: Pekka Saarinen
Bruger: Mercamer Oy

Her er en helt nyt produkt-idé til de isede vintre, hvor vejene er glatte: en lille mængde sand emballeret i en board shaker af bølgepap. Med en pakke kan man tilsande omkring 10 m².

Emballagen kan åbnes og lukkes adskillige gange og således også blive genfyldt. Æsken kan anbringes i bilens bagagerum eller ved døren som en form for "førstehjælps" pakke. 

 

Billeder: Markku Ojala